Engla Collin

Hur länge har du varit sjuk?

Jag fick diagnosen 2004. När jag var ca 10 månader så lärde jag mig gå, efter ett tag upptäckte mina föräldrar att något inte var rätt på grund av att min ena knäled inte gick att räta ut ordentligt. Vi gick på massor med utredningar och vid 2,5 års ålder träffade vi en reumatolog som sa att jag hade barnreumatism, JIA polyartrit. Vid 2,5 års ålder fick jag alltså min diagnos, men mina föräldrar tror att jag fått det tidigare bara att de märkte det först när jag började gå.

Hur påverkar din sjukdom dig?

Jag måste avstå viss fysisk aktivitet på grund av svaghet och ständig värk. Men jag försöker att leva med min sjukdom och försöka göra det jag vill. Vissa dagar går det inte att komma upp ur sängen, det går upp och ner. Det kan vara skönt så att man inte har suuuper ont hela tiden fast det kan även vara väldigt jobbigt när man ska planera.

Har din sjukdom påverkat din skolgång? Om ja, hur då?

Ja, jag har mer frånvaro än andra barn, jag kan heller inte skriva längre perioder. På idrotten använder vi mycket handleder och andra leder som jag har problem med, så där måste jag avstå vissa aktiviteter. Som tur är har jag lärare som tar hänsyn till mina problem.

Har du några tips till andra unga som har reumatism?

Jag vet faktiskt inte, jag har lite svårt för det själv… Men försök att göra det du vill och att du inte ska må dåligt över din sjukdom (psykiskt). Du måste även tillåta dig själv att ha ont och ta det lugnt, bra tips om du har ont är att antigen ha kallt eller varmt där du har ont och även använda TENS, prova dig fram och hitta saker som du tycker hjälper och är skönt:)

Om Engla

Arbete/skola: Jag går i skolan, jag ska börja i 7:an till hösten.

Gör på fritiden:  På fritiden så spelar jag fotboll och är med människor jag tycker om, de som ställer upp för mig när jag har det jobbigt med sjukdomen.

Bästa bok: Förr eller senare exploderar jag (the fault in our stars) av John Green är en utav de bästa böckerna jag läst!

Bästa film: Jag har ingen speciell favorit men några bra filmer är, The lucky one, Friends whit benefit, Dear John och kanske någon skräckis.

Bästa musik: Lite blanda allt ifrån svensk rap till house och pop allt man kan dansa till typ (även fast jag inte gillar att dansa).

Betyder mycket för mig: Vänner och familj, alltså folk som finns där för mig både under mina bra och sämre dagar. Även fotbollen betyder mycket för mig, jag har tur att jag kan spela fotbollvilket inte vissa andra med samma diagnos kan. Även om det gör ont så tycker jag att det är så kul så det är värt smärtan.

Önskar inför framtiden: Att jag ska gå ut skolan med bra betyg så att jag kan läsa vidare och på så sätt kunna jobba med det jag vill. Jag hoppas även att jag kan leva mitt liv utan att min sjukdom ska komma i vägen för mig. Så att jag kan leva ett normalt liv.